Lite om mig och syftet med bloggen!

Hallå! 

Jag startar nu en blogg som först och främst kommer användas för att lägga upp recepten på vad jag postar i bilder på min instagram. Det kan också komma ett och annat reflektion/inspirations-inlägg om hälsa ur olika aspekter. 

 

Själv har jag senaste halvåret inspirerats in i Paleo/lchf/lågkolhydrat världen efter att i flera år varit en av alla fetträdda personer som hellre ätit socker än fett. Jag är som många andra uppvuxen på en typisk västerländsk spannmålsbaserad kost, dvs mackor, flingor, köttfärssås, falukorv, pasta, lasagne, ris, ketchup och i bästa fall lite grönsaker. In i tonåren tillkom cigaretter och alkohol, samtidigt som idrottandet lades ner. Hela tonåren har jag varit normalviktig, men ändå ständigt missnöjd, också som så många andra. Redan som 11 år gammal då mamma gick med i viktväktarna fick även jag information om att fett gjorde dig fet. Att räkna points/kalorier blev i tidig ålder nåt jag kände till. Därefter skulle hela tonåren komma att präglas av att mat endast hade koppling till vikt och utseende, inte hälsa. Det enda samhället signalerar ut och det enda som nådde åtminstone mig var att hälsa handlade om att vara smal och träna hårt. 

 

När jag var tjugoett år började jag plugga på ny ort, vilket ledde till en chans att göra livsstilsförändringar. Under en period på ett år hade jag slutat röka, börjat träna och blivit "medveten" om hur jag åt. Jag gick ner i vikt och blev för första gången i livet nöjd med hur den såg ut. Utåt sett såg detta väldigt hälsosamt ut, och på många sätt var det så. Men efter två år när jag uppnått en vikt jag trivdes i började det hela kännas meningslöst. Hur ska jag nu gå vidare? Hur ska jag tänka kring mat och träning när jag inte längre har ett mål? Jag tröttnade jag på att ständigt känna mig sötsugen, hungrig och ha ett svängit humör. 

 

Detta gjorde att jag började söka kunskap om kost för hälsans skull, inte bara för att uppnå en viss vikt och utseende. Jag ramlade in på Anna Sparres podcast "4 health med Anna Sparre" som ledde mig vidare till fler forskare, läkare och andra hälsoprofiler inom en högfettskost/lågkolhydratkost. Jag har börjat förstå att mat inte bara är energi/kalorier utan faktiskt signaler till kroppen. Olika livsmedel påverkar olika hormoner och har olika funktioner i kroppen. 

 

Efter fyra månader på en paleo kost med undantag då och då är mitt humör betydligt jämnare. Jag har mer energi och känner mig mätt längre. Ju mer jag läser, ju mer förstår jag vad våra kroppar är anpassade till för kost och livsstil. För mig känns det självklart efter lite kunskap, att försöka välja rätt i så lång utsträckning som möjligt. Det är inte enkelt i den moderna vardagen där alla sociala normer motarbetar. Det provocerar andra människor att tacka nej till socker, än mer spannmål, då alla tror att anledningen är vikt och utseendefixering. 

 

Om man har kunskap om vad mjölmat och gluten gör med kroppen, att det driver inflammation och kan skapa alla möjliga hälsobekymmer är det inte speciellt lockande att ge min kropp det. Det har ingenting med vikt att göra över huvud taget. Jag hoppas att med denna blogg kunna sprida lite kunskapskällor så att fler kan lära sig mer om hur kroppen och hälsan påverkas av allt från kost till stress och miljön runtom. 

 

Må väl! 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0